Teräsmies Tuikka saavutti paikan triathlonin MM-kisoihin Havaijille


02.05.2017

Keski-Pohjanmaan Konttoripisteen sponsoroima triathlonisti Joona Tuikka saavutti uransa tähänastisen päätavoitteen. Tuikka ansaitsi osallistumisoikeuden Havaijin Ironman-kilpailuun, joka käydään lokakuussa vuonna 2017. Osallistumisoikeus Havaijille irtosi, kun Tuikka saavutti ikäluokassaan kolmannen sijan Ironman-kiertueen Afrikan mestaruuskisoissa Etelä-Afrikassa huhtikuussa.

Tuikka pyörän selässä Etelä-Afrikan komeissa maisemissa.

- Päätin osallistua Etelä-Afrikan osakilpailuun, koska ajankohta oli sopiva. Olin saanut harjoitella viisi kuukautta kovaa, kun olin saanut polveni kuntoon. Toiseksi laskin, että jos osallistumisoikeus Havaijille irtoaa, saan harjoitella sen jälkeen puoli vuotta täysillä ja valmistautua kisaan Havaijilla, Tuikka perustelee pitkää kisamatkaa Afrikan eteläkärkeen.

- Lisäksi hyödynsin sen, että mestaruuskisoissa on jaossa yhteensä 75 paikkaa Havaijille, jolloin ikäluokassani osallistumisoikeus jaetaan neljälle parhaalle.

Miltä nyt tuntuu kun tavoite on saavutettu?

- Klassiseen kysymykseen klassinen vastaus eli kyllä se aika hyvältä tuntuu. Mutta kyllä siinä kesti aika pitkään, että asia itsellenikin realisoitui. Itse kisassa maaliintulon jälkeen tuskat olivat niin kovat, että en osannut heti välittömästi asiasta iloita. Myös tulosten varmistumista piti odotella aika pitkään. Kisa sinänsä ei ollut itseltäni nappisuoritus, mutta onneksi se riitti minimitavoitteeseen.

Miten itse kisa sujui?

- Uinti tapahtui kovassa aallokossa avomerellä. Toki olin harjoitellut avomeriuintia kisaviikolla, mutta oli se silti aikamoista myllyä. Uinti meni kuitenkin tavoiteaikaan eli hiukan alle tuntiin, Tuikka kertaa.

- Pyöräilyyn lähtiessä saavutin heti ne tavoitetehot, joilla olin ajatellut kisan ajaa. Kisan aikana sattui sellainen hassu juttu, että tuuli kääntyi kesken pyöräilyn. Ensimmäisen kierroksen ensimmäinen 45 kilometriä kääntöpaikalle oli myötätuuleen ja seuraava 90 kilometriä tuulen kääntymisen takia vastatuuleen. Uudelle kierrokselle lähtiessä ehdin hetken aikaa miettiä, että mitä tehomittarille on tapahtunut, kun vauhdit tippuvat.

- Mutta kokonaisuutena pyöräily meni hyvin ja maltilla. Lopulta laskin pyöräilyn tehot jopa hiukan tavoitteen alle, että jaksan varmasti juosta. Pyörän selässä tuntui hyvältä ja ravintokin imeytyi tosi hyvin.

- En tiedä mitä sitten tapahtui, vaikuttiko kisapäivän 30 asteen lämpö. Heti kun lähdin juoksemaan, huomasin että nesteet hölskyvät vatsassa. Ensimmäisellä juomapisteellä yritin juoda, mutta puklauttelin kaiken pihalle ja sitä jatkui sitten seuraavat 10 kilometriä.

- Voimien puolesta tuntui hyvältä, mutta tiesin jo mitä seuraavaksi tapahtuu. Lihakset alkoivat krampata, energiat loppuivat ja vauhti alkoi selvästi hidastumaan, kun jouduin miettimään jokaista askelta niin, että en kramppaa pahemmin.

Jalat menivät alta heti kun ylitin maaliviivan ja kaikki paikat kramppasivat. Mutta muutaman minuutin päästä olin jo aika hyvissä voimissa. Kuumuus ja krampit jotenkin estävät sen, että muuten ei saa itsestään aivan kaikkea revittyä irti.


- Kymmenen kilometrin kohdalla käännöspaikalla näin neljäntenä olevan ranskalaisen ja pystyin laskemaan onko hän saavuttanut minua. Laskin, että jos jaksan pitää tätä vauhtia loppumatkan, kukaan ei enää ota minua kiinni. Ja uskomatonta kyllä sitten myös Cokis ja Redbull alkoivat pysyä sisällä ja niiden avulla pääsin loppuun.

- Neljä kilometriä ennen maalia viilensin itseäni pesusienellä. Silloin kramppasi hauiskin. Kroppa oli jo sellaisessa puutostilassa, mutta mietin että mikään ei enää pilaa tätä kisaa muuta kuin se, että menen sellaiseen kokovartalokramppiin, että en pysty enää liikkua ollenkaan. Sillä ajatuksella jaksoin maaliin, vaikka loppuun asti kisa olikin sellainen että en tiennyt, mitä tulee tapahtumaan.

- Jalat menivät alta heti kun ylitin maaliviivan ja kaikki paikat kramppasivat. Mutta muutaman minuutin päästä olin jo aika hyvissä voimissa. Kuumuus ja krampit jotenkin estävät sen, että muuten ei saa itsestään aivan kaikkea revittyä irti. Palautuminen kisan jälkeen meni todella nopeasti, Tuikka muistelee.

Millaiset ovat tavoitteesi Havaijille?

- Minulla on nyt paljon aikaa harjoitella. Olen harjoitellut jo kovaa pari viikkoa. Kesällä kisaan kotimaassa perusmatkoja eli puolimatkaa ja olympiamatkaa. Keskityn enemmän harjoitteluun ja kisatkin ovat ikään kuin harjoituskisoja, sillä päätavoite on Havaijilla.

- Lämmönhallinnan takia otan lämpötreenejä ohjelmaan. Kaksi viikkoa ennen kisaa matkustan Havaijille ja teen kisaviikkoa edeltävällä viikolla kovia treenejä siellä.

- Tavoite on olla Havaijilla elämäni kunnossa. Minulla on puoli vuotta aikaa harjoitella ja se mahdollistaa taas tason noston pykälällä. En usko, että tämä on viimeinen kisani Havaijilla, mutta varmasti ensimmäinen. Siksi haluan tehdä siellä ehjän kisan, kun sinne on kerrankin päässyt.

- Haluan olla niin sanotusti kisan päällä koko ajan. Eli nauttia ympäristöstä ja tehdä rento, kova, oma paras suoritus. Siihen päästään, kun hoidan itseni mahdollisimman hyvään kuntoon ja kisaan järkevästi. Muuhun ei voi itse edes vaikuttaa ja siksi tulostavoitetta ei ole järkevä asettaa.

- Mutta itse uskon, että minulla on mahdollisuuksia kymmenen parhaan joukkoon. Ja silloin on enää kyse minuuteista mitalisijaan, koska tasoerot ovat niin pienet. Itse kisassa päivän onnistuminen, kuumuuden hallinta ja sen sellaiset asiat näyttelevät isompaa roolia, Tuikka selventää uutta tavoitettaan.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.