Windows 7 tuki päättyy – päivitä tietokoneesi ajan tasalle!


27.09.2019

Windows 7 käyttöjärjestelmän tuki päättyy 14.1.2020. Tämän päivämäärän jälkeen Windows 7 -tuotteelle ei ole enää saatavana teknistä tukea eikä Windows Update -päivityksiä tuotetta käyttävän tietokoneen suojaamiseksi. Konttoripisteen järjestelmäasiantuntija Jarkko Pelto-Arvo vastasi muutamaan kysymykseen, joiden avulla selvennämme, mitä käytännössä tarkoittaa se, että Windows 7 tuki loppuu.

Windows 7 tuki päättyy tammikuussa vuonna 2020.

Mitä Windows 7 tuen päättyminen tarkoittaa käytännössä ja tavalliselle ihmiselle selitettynä?

Microsoft on sitoutunut tarjoamaan 10 vuotta tuotetukea Windows 7:lle. Se 10 vuotta päättyy nyt 14.1.2020. Jatkossa Microsoft keskittää omien sanojensa mukaan tukensa uusin teknologioihin. Jos tietokoneessa on Windows 7 tammikuun puolivälin jälkeen, tietokoneelle ei enää saa suojauspäivityksiä. Lisäksi Microsoft ei tarjoa 7:lle enää teknistä tukea tuon päivämäärän jälkeen, Pelto-Arvo vastaa.

Miten tuen päättyminen näkyy yksittäiselle käyttäjälle arjessa tietokoneen käytössä?

Jos jatkaa Windows 7 käyttöä, tietokone toki toimii, mutta se altistuu tietoturvariskeille ja viruksille. Microsoft ei enää jaa aktiivisesti ohjelmistopäivityksiä, kuten näitä tietoturvapäivityksiä. Jatkossa Windows 7 käyttäjän on hyvä varautua siihen. Jos esimerkiksi tulevaisuudessa Windows 7 järjestelmästä löytyy tietoturva-aukko, Microsoft ei ole enää sitoutunut paikkaamaan näitä aukkoja tietoturvapäivityksillä. Sen seurauksena esimerkiksi hakkereille on houkuttelevaa etsimällä etsiä näitä tietoturva-aukkoja ja koneita, jotka vielä käyttävät Windows 7.

Mitä kannattaa tehdä tammikuuhun mennessä, jos omalla tai yrityksen koneella on Windows 7?

Useimmille Windows 7 käyttäjille suositellaan siirtymistä uuteen Windows 10 laitteeseen. Eli käytännössä Microsoftin oma suositus on hankkia uusi tietokone ja siihen Windows 10 käyttöjärjestelmä.

Voiko nykyiseen koneeseen päivittää Windows 10 käyttöjärjestelmän?

Useisiin alle kolme vuotta vanhoihin koneisiin on mahdollista päivittää Windows 10. Itse kuitenkin suosittelen uudelleen asennusta pelkän päivittämisen sijaan. Ennen uudelleen asennusta on hyvä varmistaa, että Windows 10 voidaan aktivoida sille kyseiselle koneelle ilman uuden lisenssin hankintaa.

Esimerkiksi Konttoripisteen tarjoamiin Fujitsun koneisiin meillä on mediat valmiiksi olemassa. Ainoastaan se voi rajoittaa, että tarjoaako Fujitsu tarvittavat ajurit Windows 10 asennukseen kyseessä olevalle laitemallille.

Jos otetaan pari esimerkkiä, voin sanoa, että kaksi vuotta vanhaan koneeseen voi katsoa, saako koneen päivitettyä Windows 10 järjestelmään. Sellaiseen on vielä perusteltua vaihtaa Windows 10.

Mutta jos kone on jo viisi vuotta vanha, suosittelen hankkimaan uuden laitteen. Siinä ajassa teknologiakin on jo mennyt sen verran eteenpäin, että Windows 10 toimii paremmin uudessa laitteessa.

Onko siis hyvää nyrkkisääntöä siitä, kuinka vanhaan koneeseen kannattaa uusia Windows 10 ja milloin kannattaa ostaa uusi kone?

Kolme tai neljä vuotta vanhaan koneeseen voi vielä harkita Windows 10 päivitystä. Valmistajan sivuilta pystyy käydä tarkistamassa onko omalle konemallille olemassa tukea Windows 10 käyttöjärjestelmälle.

Kun Windows 7 päivitykset loppuvat, vaikuttaako se joihinkin ohjelmistoihin?

Esimerkiksi Internet Explorerin tuki loppuu samalla päivämäärällä Windows 7 järjestelmässä. Sitä selaintahan ihmiset vielä jonkin verran käyttävät. Pääsääntöisesti vanhemmat ohjelmat toimivat normaalisti Windows 10 kanssa. Joissakin poikkeustapauksissa joillekin vanhemmille ohjelmille ei löydy päivitettyä versiota, joka olisi yhteensopiva Windows 10 kanssa. Office-ohjelmiston osalta tietoturvapäivityksiä jatketaan vuoteen 2023 saakka Windows 7 koskien. Eli tietoturvapäivityksiä tulee, mutta joitain ominaisuuspäivityksiä saattaa jäädä tulematta.

Entä jos vain jatkaa Windows 7 käyttöä?

Jos käyttöä jatkaa, tietokone toimii kyllä, mutta on suurempi mahdollisuus altistua tietoturvariskeille ja viruksille. Tässä korostuu virusturvaohjelmiston osuus. Se on syytä pitää ajantasalla. Toki suosittelen sen ajantasalla pitämistä myös Windows 10 käyttäessä. Mutta on suositeltavaa ottaa käyttöön kolmannen osapuolen tarjoama virustorjunta, jos käyttää edelleen Windows 7 järjestelmää. Toisaalta on melko turhaa ottaa asiassa riski, varsinkin jos tietokone on käytössä yrityksellä tai työpaikalla.

Mitä etuja, hyötyjä ja parempia ominaisuuksia Windows10 tarjoaa?

Meidän näkökulmastamme laitteiden käyttöönotto ja hallinointi on helpompaa kuin Windows 7:lla, kun tarjoamme ICT-palveluita asiakkaillemme. Asiakkaan näkökulmasta tietoturva on parempi. Uusien laitteiden tuki on parempi eli jos ostaa tietokoneelle uuden oheislaitteen, voi olla varma siitä, että Windows 10 tukee laitetta. Ja sanoisin myös, että ylipäätään Windows 10 tarjoaa huomattavasti mukavamman käyttökokemuksen.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.