Harjoitusleiriltä vauhtia kohti kisakauden tavoitteita


29.05.2023

Nuoret kokkolalaiset kestävyysjuoksijat Kasper Biskop, Jimi Rousu, Miro Heikkilä ja Anton Furu valmistautuvat kesän tärkeimpiin kisoihin. Nuoret kuuluvat GIF:n valmennusryhmään valmentajanaan itsekin kestävyysjuoksua harrastava Joni Virkkala.
Harjoitusleiriltä vauhtia kohti kisakauden tavoitteita

Kasper Biskopin tavoitteena on päästä pohjoismaiden nelimaaotteluun Norjaan.


Vauhtia harjoitteluun pojat kävivät hakemassa talvella Portugalin harjoitusleiriltä, jota Konttoripiste oli mukana sponsoroimassa.

Ulkomaan harjoitteluleiri tuo laatua treenaamiseen. Leirillä on aikaa keskittyä harjoitteluun ja palautumiseen. Harjoitusleirillä pojat treenasivat aamuin illoin, harjoitustunteja kertyi päivässä 3-4 tuntia. Harjoitusten välissä oli aikaa tehdä kouluhommia, uida ja pelata Mario Kartia.

— Kaiken kaikkiaan ulkomailla on paremmat harjoitteluolosuhteet ja tottakai lämpimässä on myös mukavampi treenata, Kasper Biskop kertoo.

Kokkolan heikkojen talviharjoitteluolosuhteiden vuoksi talvikaudella harjoituksia täytyy tehdä joka tapauksessa muualla. Pari kertaa viikossa pojat suuntaavat Vaasaan.

— Vaasan harjoitusreissuun menee aina viisi tuntia aikaa ja kovan treenin jälkeen autossa istuminen ei edistä palautumista, Jimi Rousu harmittelee.

Valmentaja Joni Virkkala (edessä) omistaa vapaa-aikansa nelikon Anton Furu (vas.), Miro Heikkilä, Kasper Biskop ja Jimi Rousu valmentamiseen.
Valmentaja Joni Virkkala (edessä) omistaa vapaa-aikansa nelikon Anton Furu (vas.), Miro Heikkilä, Kasper Biskop ja Jimi Rousu valmentamiseen.


Kohti ammattimaista harjoittelua


Joni Virkkala on valmentanut poikia vuodesta 2017 saakka.

— Pojat olivat silloin siinä vaiheessa, että leikkikoulumainen harjoittelu ei riittänyt, joten lähdin mukaan valmentamaan, kun oma urheilu-ura haki siinä vaiheessa hieman uomiaan. Nyt jäljelle ovat jääneet nämä neljä poikaa, joilla kaikilla on työmoraali kohdillaan, kertoo itsekin kilpailemaan jälleen innostunut Virkkala.

Sponsoreiden apua arvostetaan, kun vuosi vuodelta kustannukset kasvavat mentäessä kohti aikuismaista harjoittelua.

— Nyt ollaan kokeiltu sitä, mikä toimii ja mikä ei toimi ja nyt lähdetään tekemään kunnolla sellaisia asioita, jotka toimivat, Jimi sanoo.

Harjoitusleirien lisäksi ammattimainen harjoittelu sisältää runsaasti muitakin kustannuksia. Vuositasolla puhutaan useammista tuhansista: leirit, matkustamiset, hotellit, laktaattitestit, hierojat ja fyssarit. Listaa voisi jatkaa pitkästikin.

Myös lenkkareita kuluu paljon.

— Jokaviikkoisessa käytössä on 6-7 erilaista kenkää, joista yksi pari maksaa 150-200 euroa, Kasper Biskop kertoo.

Myös korkeanpaikanharjoittelu on suunnitteilla.

— Haluaisin, että pojat aloittavat sen pian, koska siitä on saatu hyviä tuloksia. Suomesta löytyvät alppimajat maksavat noin 80 e yöltä ja siellä pitää olla vähintään kaksi viikkoa. Sen jälkeen vuorossa on korkean paikan leirit, Joni Virkkala kertoo.

Valmentaja tekee työtä täysin ilman korvausta, rakkaudesta lajiin.

— Olisi hienoa, jos ensimmäisistä valmennettavista saisi nostettua jonkun huipulle, Virkkala haaveilee.

Toinen valmentajan haave on päästä juoksemaan poikien kanssa SM-viesteissä samassa joukkueessa.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.