Triathlonisti Henna Junnilan kisakausi on paketissa: haasteita, pettymyksiä ja valon pilkahduksia


15.09.2020

Konttoripisteen sponsoroima triathlonisti Henna Junnila treenasi määrätietoisesti tulevaa kisakautta varten, tavoitteenaan päästä syksyllä Ironman-kisoihin Barcelonaan.

Kisakausi on nyt paketissa ja on aika kysyä Junnilalta, miten kausi meni. Urheilijan kesä on sisältänyt haasteita ja pettymyksiä, mutta myös valon pilkahduksia.


Junnila oli harjoitellut määrätietoisesti koko talven ja kevään tulevaa kisakautta varten. Hänen suurin tavoitteensa tänä vuonna oli osallistua lokakuussa järjestettävään Ironman Barcelona -osakilpailuun.

Barcelonan kilpailusta oli tarkoitus napata voitto, joka varmistaisi paikan erittäin vaativasta Hawaii Ironman -kisasta vuonna 2021. Hawaii Ironman on triathlonin täyden matkan MM-kilpailu.

Valitettavasti Ironman Barcelona -osakilpailu peruttiin koronaviruksen vuoksi. Myös kaikki kansainväliset triathlon-kisat on peruttu.

- Koska Barcelonan kisat peruttiin, päätin osallistua Tallinnassa järjestettävään Ironman-osakilpailuun. Tein päätöksen osallistumisesta vasta kaksi viikkoa ennen kisoja ja vielä viikkoa ennen oli yhä epävarmaa, järjestettäisiinkö kisoja koronavirusepidemian takia, Junnila kertoo.

Kisat järjestettiin ja Junnila matkusti Tallinnaan. Mutta pahaksi onneksi kisasuoritus päättyi jo ennen maaliviivaa.

- Pyöräilyosuus meni ihan hyvin. Mutta juoksuosuudella huomasin, että olin pyöräilyosuudella syönyt ja juonut aivan liian vähän. Vielä 20 km kohdalla taistelin voitosta, mutta sitten tuli seinä vastaan. Aloin oksentelemaan ja 30 km kohdalla minulta lähti taju ja jouduin suoraan radalta tiputukseen. Se oli raju kokemus, Junnila harmittelee.


Vaikka kokonaiskuva menneestä kisakaudesta on rikkonainen, treenit sujuivat hyvin ja suunnitelmien mukaisesti. Kuvassa Henna Junnila treenaamassa.

Hänen tavoitteenaan oli kisata myös elokuussa Turun puolimatkan SM-kisoissa, jotka nekin valitettavasti peruuntuivat koronaviruksen takia.
Vaikka tärkeimmät kisat peruuntuivat, sekaan mahtui myös onnistumisia pienemmissä Suomen kisoissa.

Junnila osallistui mm. Vantaalla sprintin SM-kisaan, jossa hän oli ikäluokkansa ykkönen ja sai kultamitalin kaulaansa. Vierumäellä perusmatkan SM-kisassa hän oli ikäluokkansa toinen. Hän kisasi myös muissa pienemmissä kisoissa, jotka sujuivat hyvin.

Vaikka kokonaiskuva menneestä kisakaudesta on rikkonainen, treenit sujuivat hyvin ja suunnitelmien mukaisesti.

- Tuloksellisesti kesä ei ollut sellainen, mitä talven treenien puolesta oltiin odotettu. Tästä täytyy ottaa opiksi tulevaisuutta varten. Nälkää jäi ensi vuodelle, Junnila sanoo ja jatkaa.

- Positiivista kisakaudessa oli silti huomata, miten paljon olen kehittynyt pyöräilyssä vuoden aikana. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan uutta kautta! Uintia minun täytyy kyllä edelleen parantaa.

Koko kesä on ollut urheilijoille epävarmaa aikaa kisojen peruuntumisuhan vuoksi, vaikka se on ollut kaikkien urheilijoiden tiedossa. Se on Junnilan mukaan pitänyt vain hyväksyä.

- Kyllähän kisojen peruuntuminen on harmittanut, mutta tilanne on ollut kaikille sama. Valmentajan kanssa rakennamme kuntoa pitkällä aikajänteellä. Joka vuosi tavoitteena on kehittyä joka osa-alueella. Ei se kunto ja tehty työ ole kadonnut mihinkään, vaikka sitä ei ole päässyt näyttämään tärkeissä kisoissa. Kyllä tässä ollaan pykälää paremmassa kunnossa, kuin kauden alussa. Hienoa että muutamia kisoja pystyttiin järjestämään huomioimalla turvallisuusasiat, Junnila toteaa.

Nyt kun kisakausi on ohi, miltä Junnilan kalenteri näyttää tulevan syksyn ja talven osalta?

- Otan seuraavan kuukauden nyt iisimmin ja lähden Lappiin lomailemaan. Lokakuussa on taas aika startata uusi harjoituskausi ja käydä valmentajan kanssa läpi treeneihin ja kisoihin liittyviä asioita. Painotus treeneissä tulee olemaan varsinkin uinnissa.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.