Tuikka jahtaa edelleen paikkaa Havaijin IRONMAN-kilpailuun


27.10.2016

Keski-Pohjanmaan Konttoripisteen sponsoroima triathlonisti Joona Tuikka koki harmittavan vastoinkäymisen kauden pääkisassaan Barcelonan IRONMAN-osakilpailussa lokakuussa. Kipeytynyt polvi pilasi menestymismahdollisuudet ja näin paikka Havaijin IRONMAN-kilpailuun jäi vielä lunastamatta.


Joona Tuikka Barcelonan IRONMAN-kisan pyöräilyosuudella.

– Kotimaan päätöskisan eli Tahkon täysmatkan jälkeen vasen polveni kipeytyi enkä ehtinyt saada sitä täysin kuntoon ennen Barcelonaa. Starttasin kuitenkin Barcelonan kisaan riskistä huolimatta. Uinnin jälkeen olin 8. sijalla ja pyöräilyn jälkeen johdossa. Juoksukin lähti loistavasti käyntiin, mutta johtoasemassa noin 10 kilometrin kohdalla polvi kipeytyi niin pahasti, etten pystynyt enää ottamaan yhtään juoksuaskelta. Päätin kuitenkin laahustaa maaliin asti, Tuikka harmittelee.

Pahinta pettymystä lievensi se, että Tuikka tiesi jo Tahkon kisan jälkeen, että polvi ei välttämättä kestä Barcelonan kisaa. Pitkä kausi ja Tahkon täysmatka aiheutti ylirasitustilan polveen.

– Positiivista Barcelonan kisassa oli se, että kunto on selkeästi kohdallaan ja ilman polvivaivaa minulla oli täysin realistiset mahdollisuudet jopa 8:40 aikaan ja voittoon omassa ikäsarjassa. Sen takia koko kaudesta jää myös positiivinen mieli. Yksi kisa ei voi olla kauden ainoa tavoite, vaan olen pystynyt myös kovan harjoittelun avulla todella kovaan tason nostoon ja Suomen kärki on nyt saavutettu, Tuikka toteaa.

Tason nostosta todistavat Tuikan saavutukset kauden aikana. Esimerkiksi Finntriathlonin kokonaiskilpailussa Tuikka sijoittui kolmanneksi. Edellisen kauden virheistä on otettu opiksi ja katseet on jo käännetty ensi kauteen.

– Nyt kun olen saavuttanut tietyn kuntotason, voin ottaa ensi kaudeksi maltillisemman kehitystavoitteen ja panostaa huomattavasti enemmän lihashuoltoon ja liikkuvuusharjoitteluun. Lihashuollon merkitys tuli taas selkeästi ilmi, kun työssäkäyvä ihminen harjoittelee maksimaalisen ajan näin äärimmäistä kestävyyslajia. Koko ajan mennään aivan rajalla, Tuikka pohtii.

– Ensi kautta ajatellen on selvää, että en lyö etukäteen kalenteriin lukkoon tiettyjä kilpailuja. Parantelen polven ensin rauhassa kuntoon. Sitten kun polvi kestää kovaa harjoittelua ilman kipua, tiedän että pääsen nopeasti, jopa puolessa vuodessa takaisin huippukuntoon. Sen jälkeen jatkan paikan hakemista Havaijille jossain kevään IRONMAN-osakilpailussa, Tuikka suunnittelee päättäväisesti.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.