Triathlonisti Henna Junnila tavoittelee Hawaii Ironman -kisassa palkintosijoitusta koronaviruksesta huolimatta


11.05.2020

Suomen lupaavimpiin naistriathlonisteihin kuuluva Henna Junnila on elänyt pienestä asti urheilullista ja aktiivista elämää. Tavoitteena on vuoden 2021 Hawaii Ironman -kisat, jotka tunnetaan suurimpana triathlon-kilpailuna maailmalla.


Konttoripisteen sponsoroima Henna Junnila on harrastanut triathlonia 7 vuotta. Lajiin hän tutustui serkkunsa kautta, joka harrasti triathlonia ahkerasti.

Laji vei Hennan mukanaan ja ei mennyt kovin kauan, kun kotoa löytyi uusi maantiepyörä triathlonin harrastamista varten. Uimisen riemu löytyi vasta triathlonin myötä. Kolmen lajin yhdistelmä kiehtoo häntä edelleen.

- Olen aina elänyt urheilulle. Viisivuotiaasta lähtien minua on viety hiihtokisoihin. Juniorivuosina harrastin hiihdon lisäksi jalkapalloa. Opiskellessani Kuopiossa, juoksin tosi paljon puolimaratoneja. Siitä pikkuhiljaa triathlon astui mukaan kuvioihin, Henna muistelee.

Hennan vahvuudet ovat juoksu ja pyöräily. Uinti on sen sijaan heikoin kolmesta lajista, missä on vielä paljon töitä tehtävänä. Viimeisen parin vuoden aikana treenaamisesta on tullut entistä määrätietoisempaa.

- Määrätietoisuuden kautta tavoitteet ovat nousseet kovemmiksi. Teen tällä hetkellä osa-aikatöitä 4 päivänä viikossa. Se antaa mahdollisuuden harjoitella laadukkaammin ja enemmän. Treenitunteja tulee viikossa 14-20 tuntia.


Treenitunteja tulee viikossa noin 14-20 tuntia.

Eniten treenitunteja tulee kehittävällä harjoittelukaudella, kun treenataan jokaisen kolmen lajin tekniikkaa, taloudellisuutta ja vauhtia eri osa-alueilla kestävyyden parantamiseksi.

Tavoitteellisuus kasvoi entisestään viime heinäkuussa, kun Henna pääsi uuden valmentajan Tommi Martikaisen oppeihin. Martikainen on menestynyt maantiekilpapyöräilijä, joka valmentaa tällä hetkellä kilpapyöräilijöitä ja triathlonisteja.

Uuden valmentajan myötä harjoittelu on muuttunut kokonaisvaltaisemmaksi. Edellinen valmentaja jätti Hennalle hyvän pohjan juoksupuolelle.

Nyt treenaaminen on helpottunut, kun Tommi ja Henna asuvat molemmat Kokkolassa. Tommi on Hennan ensimmäinen triathloniin keskittynyt valmentaja.

Henna kokee että harjoitteluolosuhteet Kokkolassa ovat hyvät.

- Meillä on täällä Kokkolassa todella hyvä uimahalli ja löytyy juoksu- ja pyöräilyreittejä. Ainut mikä täältä puuttuu on sisäurheiluhalli ja pitkä ylämäki, Henna naurahtaa.

Vaarantaako koronavirus tulevan kauden?


Hennan tavoite on päästä Havaijille vuoden 2021 Hawaii Ironman -kisoihin, kolmen parhaan joukkoon. Hawaii Ironman on triathlonin täyden matkan MM-kilpailu, jonne pääseminen vaatii kovaa työtä.

Päästäkseen MM-kisoihin, Hennan on osallistuttava Ironman -kiertueen osakilpailuun vuoden aikana, joita järjestetään useita ympäri maailmaa.

Lokakuussa Henna osallistuu yhteen näistä - Ironman Barcelona -osakilpailuun, joka Hennan on voitettava omassa sarjassaan päästäkseen Havajille.

Maailmanlaajuinen koronavirusepidemia saattaa kuitenkin vaarantaa tulevat kisat, vaikka tällä hetkellä vielä näyttäisi siltä, että kisat järjestetään.

Hennan tavoitteena Barcelonan kisoissa on voitto omassa sarjassa, sillä muuten Hawaii Ironman -kisat voi unohtaa ensi kaudelta.

- Viime vuoden lokakuussa, kun kisasin Ironman Barcelonassa, tulin toiseksi ja jäin 5 minuuttia jälkeen voittajan ajasta, Henna harmittelee.


Viime vuonna Henna sijoittui toiseksi Ironman Barcelona -osakilpailuissa. Kuvassa vasemmalla Henna Junnila.

Koronavirus on rajoittanut tulevia kisoja ja treenejä jonkin verran. Kotimaan ja ulkomaan leirit ovat peruuntuneet ja alkukesän kisat Suomessa siirtyivät loppukesälle tai ensi kauteen.

Treenit ovat sujuneet entiseen tapaan, mutta uintiharjoitukset on jouduttu keskeyttämään uimahallien sulkeuduttua koronaviruksen vuoksi.

Henna ei silti koe, että korona olisi vaikuttanut harjoitteluun ja tuleviin kisoihin kovinkaan radikaalisti. Kuultuaan alkukesän kisojen peruuntumisesta, Henna ei harmitellut asiaa liikaa.

- Pääkisani ovat elokuussa järjestettävä Turun puolimatkan SM-kisat ja Ironman Barcelona -kisa, joka järjestetään lokakuussa. Eli ei ole niin paljon harmittanut, vaikka alkukesän kilpailut jäävät välistä. Tietysti nyt aina vähän harmittaa, mutta tilanne on mikä se on ja pakko elää sen mukaan. Onhan vieläkin epävarmaa se, että pääsenkö kisaamaan vielä syksylläkään, mutta haluan uskoa, että pääsen. Jos Barcelonan kisaa ei pystytä korona-tilanteen takia järjestämään, saatan kisata muualla Euroopassa.

Kysyttäessä sitä, miten Henna on varautunut ja käsitellyt koronan aiheuttamaa tilannetta, hän kertoo ottavansa tilanteen vastaan sellaisena kuin se on.

- Vieläkään ei ole varmuutta milloin tilanne rauhoittuu ja onko tilanteen rauhoittumisen jälkeen silloin vieläkään varmaa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Yritän ajatella positiivisuuden kautta tämän tilanteen. Tilanne on tämä ja pakko elää sen mukaan. Olihan se semmoinen harmitus alussa, kun korona tuli ja alkukesän kisoja peruuntui, mutta kun aloin ajattelemalla ajattelemaan positiivisuuden kautta, ei samalla tavalla enää harmita, Henna toteaa ja jatkaa.

- Urheilijana olen yrittänyt pitää jatkuvasti mielen motivoituneena. Tilanne on ollut kaikille sama. Olen todella iloinen, että olen saanut olla terve koko talven ja pystynyt treenaamaan hyvin tilanteesta riippumatta.

Konttoripiste haluaa olla tukemassa paikkakunnan omaa lahjakasta urheilijaa kohti menestystä ja unelmaa.

- Henna toimii hienona esimerkkinä nuorille lajin harrastajille. Määrätietoisella ja tavoitteellisella työllä triathlonistit voivat saavuttaa paikan Hawaii Ironman -kisoista meidänkin alueelta, Konttoripisteen toimitusjohtaja Tuomo Lahti sanoo.

Henna Junnila:

• 28-vuotias lupaava naistriathlonisti
• Kotoisin Kälviältä, asuu nykyään Kokkolassa
• Edustaa kotiseurassa Keski-Pohjanmaan Triathlon
• Ammatiltaan proviisori
• Suurimmat saavutukset ovat Suomen mestaruus triathlonin täysmatkalta ja Ironman Barcelonan toinen sija

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.