Laitesuojia valmistava Esari näkee asiakkaan edun omaan osaamiseen keskittymällä


11.06.2018

Oy Esari Ab on Suomen johtava laitesuojatoimittaja. Yritys on tähän mennessä toimittanut noin 4 000 laitesuojaa muun muassa teleoperaattoreiden, liikenteen ja energiateollisuuden laitteiden toiminnan turvaamiseksi. 25 vuotta toimineen yrityksen pitkän taipaleen on taannut osaava henkilökunta ja keskittyminen kapealle liiketoimintasektorille omaan ydinosaamiseen.

Toimitusjohtaja Ari Rauman mukaan Esarin tärkeimmät vahvuudet ovat vahva erikoistuminen, ISO 9001 laatustandardi ja kustannustehokkuus.

- Vuonna 1993 aloitimme toimittamalla puurunkoisia laitetiloja teleoperaattoreille NMT-verkon rakentamista varten. Jossain kohtaa verkko muuttui GSM-verkoksi ja se tiesi taas lisätyötä meillekin. Teleoperaattoreiden laitetilat ovat olleet alusta asti toimintamme tukijalka, Esarin perustaja ja toimitusjohtaja Ari Rauma kertoo.

- Viime vuosina operaattoreiden laitesuojien osuus liiketoiminnastamme on vähentynyt ja tilalle ovat tulleet teräsrunkoiset P2-paloluokan ja betonirunkoiset P1-paloluokan laitetilat, joita toimitamme esimerkiksi ratojen varsille. Liikennevirasto on iso asiakkaamme. Lisäksi teemme paljon sähköasemarakennuksia, jätevesipumppaamoita ja varavoimalaitetiloja, Rauma jatkaa.

Toimitusjohtajan mukaan Esarin vahvuuksia ovat kustannustehokkuus, ISO 9001 mukainen laatustandardi ja vahva erikoistuminen.

- Periaatteessa puurunkoisen laitesuojan tekee kuka tahansa rakennusurakoitsija, mutta meillä erikoistuminen näkyy tietotaitona siitä, millaisen laitetilan asiakas tarvitsee. Tunnistettuamme asiakkaan tarpeet pystymme tarjoamaan heille myös LVIS- sekä vaativat kojeistoasennukset. Näiden vuosien kokemuksella me voimme neuvoa asiakastamme tekemään laadukkaita, kustannustehokkaita ratkaisuja, Rauma perustelee.

Asenne, ahkeruus ja ammattitaito


Esarin alku ei ollut helppo, vaikka 90-luvun puolivälissä matkapuhelinverkkoa rakennettiin lamasta huolimatta kovalla tahdilla ja töitä riitti. Esarin perustivat kaverukset Esa Rantala ja Ari Rauma. Kaksikko ehti tekemään töitä yhdessä kaksi vuotta, ennen kuin Esan elämä päättyi vakavaan sairauteen 41-vuotiaana.

Ari Rauma jatkoi eteenpäin, teki surutyötä ja työtä. Ei onneksi aivan yksin. Yrityksen ensimmäiset työntekijät tulivat taloon vuonna 1996 ja siitä asti vahvuus on ollut 10-15 henkilöä.

Ari Rauma ja Esarin talouspäällikkö Heli Känsäkangas.
Kun työntekijöillä on asenne, ahkeruus ja ammattitaito kohdallaan, vasta sitten yritystoiminnassa päästään niin vahvaan tilanteeseen, että kolmen A:n luottoluokitus on mahdollinen- Toinen pitkän ikämme salaisuus on useasti saavutettu AAA-luottoluokitus. Kaikkihan tietävät, että luottoluokitus tulee yrityksen taseesta, mutta itse olen kääntänyt sen henkilökuntaan. Kun työntekijöillä on asenne, ahkeruus ja ammattitaito kohdallaan, vasta sitten yritystoiminnassa päästään niin vahvaan tilanteeseen, että kolmen A:n luottoluokitus on mahdollinen, Rauma jakaa kunniaa.

- Täällä huomaa, että työntekijöistä pidetään hyvää huolta. Yritys pitää työkykyä yllä tarjoamalla mm. hierontaetuja ja liikuntaetuja, Esarin talouspäällikkö Heli Känsäkangas sanoo.

- Vaihtuvuus on ollut pientä. Meillä on yli 20 vuotta talossa olleita työntekijöitä ja viime viikolla palkitsimme kolme henkilöä 10 vuodesta, Rauma kertoo.

Vahvassa kasvussa


Esari on mennyt monesti vastavirtaan muun teollisuuden ja talouden suhdanteisiin nähden. Taantumien aikana on mennyt lujaa, mutta hiljaisia vuosia on ollut silloin, kun muuten on rakennettu vilkkaasti. Paljon on kiinni siitä, minkä verran milloinkin yhdyskuntarakentamiseen panostetaan.

- Nyt olemme vahvan kasvun tiellä. Vuodesta 2014 lähtien mukanamme on ollut vaasalainen pääomasijoitusyhtiö Oy Wedeco Ab. Siitä asti olemme tehneet kovasti töitä, että pääsemme vientimarkkinoille. Ja nyt näyttää siltä, että Ruotsissa tapahtuu läpimurto.

- Ruotsissa yritämme kyllä tiukkaan markkinarakoon. Siellä on vastaavia toimijoita useampia. Mutta meillä on hiukan erilaiset tekniset tavat toteuttaa laitesuojat kuin ruotsalaisilla kilpailijoillamme. Lisäksi olemme panostaneet jo vuosituhannen vaihteesta asti laitesuojiemme arkkitehtuuriin ja muotoiluun. Ruotsissa niin ei tehdä, vaan rakennusten ulkoasu kielii, että kyseessä on tekninen tila. Erotumme erikoistumisellamme myös siellä, Rauma suunnittelee.

Laitesuojia ja yhdyskuntaverkkoa rakentaessa työ ei tekemällä lopu.

Raumalta kysytään usein, kuinka paljon laitesuojia pitää vielä rakentaa. Eikö verkko ole jo valmis?

- Ajattelin ensin itsekin, että rakennetaan nyt tämä GSM-verkko valmiiksi. Mutta sitten vuosien varrella on tullut oivallus siitä, että tätä yhteiskuntaa rakennetaan niin monella tapaa, että tälle työlle on aina jatkuvuutta ja me haluamme olla siinä edelläkävijöitä.

Esari antaa oman panoksensa yhteiskunnan rakentamiseen varsin konkreettisella tavalla, mutta Rauma on pohtinut omaa osuuttaan kriittisestikin.

Tätä yhteiskuntaa rakennetaan niin monella tapaa, että tälle työlle on aina jatkuvuutta ja me haluamme olla siinä edelläkävijöitä.

- Olen monesti tuskaillut sitä, että tietoyhteiskunta tekee ihmisistä koko ajan kiireisempiä ja kärsimättömämpiä. Jos ei tee jotain samalla sekunnilla, siitä saa kuulla heti. Ja tuntuu että lapset ja nuoret viettävät valtavasti aikaa verkossa. Samaan aikaan me itse osallistumme verkon parantamiseen. Se on jopa ristiriitainen tunne, Rauma pohtii.

Erikoisosaaminen vaatii ulkoistamista


Esari osti ensimmäisen ison kopiokoneensa käytettynä Keski-Pohjanmaan Konttoripisteeltä 20 vuotta sitten kovan tinkimisen jälkeen. Se oli pitkään kestäneen yhteistyön alku. Viimeistään viime vuonna yhteistyö syveni strategiseksi kumppanuudeksi.

- Nykyään kaikki on liisattu Konttoripisteeltä huolto- ja ylläpitosopimuksella. Viime vuonna teimme myös sopimuksen IT-palveluiden ulkoistamisesta kokonaan Konttoripisteelle, Esarin talouspäällikkö Heli Känsäkangas kertoo.

- Aiemmin Esarilla oli myös IT-alan henkilöitä töissä. He hoitivat IT-ratkaisujamme oman varsinaisen työnsä ohella. Mutta silloin kokonaisuus ei ollut kenenkään hallussa.

- Yhteistyösopimuksen myötä Konttoripiste uusi , teki siihen liittyvät isot ohjelmistomuutokset ja -siirrot sekä koordinoi myös uusien tietokoneiden ja näyttöjen hankinnat, Känsäkangas jatkaa.

- Nyt voimme luottaa siihen, että järjestelmät ovat kunnossa ja tekninen tuki tulee nopeasti. On nykyaikaista ulkoistaa IT ja se tukee meidän keskittymistä ydinosaamiseemme. Saavutettuja hyötyjä ovat tietoturvallisuus, palvelun laatu ja vahva luotto siihen, että asiat ovat kunnossa tai ne hoidetaan kuntoon luvatussa vasteajassa, toimitusjohtaja Rauma vahvistaa.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.