Raskaansarjan konepajan it-osastolla pitää olla hiljaista


13.05.2016

Ab A. Häggblom Oy on todellinen raskaansarjan mestari. Kansainvälinen, huipputeknologiaa hyödyntävä ja päämäärätietoisesti kehittyvä konepaja-alan yritys, joka valmistaa erilaisia telaketjusovelluksia ja erikokoisia kauhoja esimerkiksi kaivosteollisuuden asiakkaille. Asiakkaalle toimitettava lopullinen työ tehdään edelleen pitkälti käsityötaitoja hyödyntäen: hitsaamalla ja työstämällä metallia. Mutta raskaassa metalliteollisuudessakin sujuvan tuotannon taustalla on informaatioteknologia.

Häggblomin asiakkaalle toimitettava lopullinen työ tehdään edelleen pitkälti hitsaamalla ja työstämällä metallia, mutta tuotannon taustalla on pitkälle viety informaatioteknologian hyödyntäminen.

Visionsa mukaisesti Häggblom haluaa olla johtava telakäyttöjen, kauhojen ja niihin liittyvien palveluiden asiantuntija. Siihen yritys tähtää tarjoamalla palveluketjun, joka kattaa telaketjusovellusten, kauhojen ja kaivoskoneiden osien suunnittelun, tuotannon sekä huollon vara- ja kulutusosatoimituksineen joustavasti asiakkaan ehdoilla.

Pitkäjänteiseen suunnitteluun ja innovatiiviseen tuotekehitykseen perustuvassa tuotannossa yhdistyvät korkea automatisaatio ja perinteinen käsityötaito. Asiakkaalle toimitettava lopullinen työ tehdään edelleen pitkälti käsityötaitoja hyödyntäen: hitsaamalla ja työstämällä metallia. Mutta raskaassa metalliteollisuudessakin sujuvan tuotannon taustalla on informaatioteknologia.

- Koko prosessimme on käytännössä digitaalinen suunnittelusta toiminnanohjausjärjestelmän kautta After Salesiin eli varaosapalveluun, sanoo Häggblomin IT-vastaava Joni Lillbroända.

IT-insinööri Lillbroända on ollut töissä Häggblomilla vuodesta 2010 ja IT-vastaavana vuodesta 2013 asti. Hänen vastuullansa on huolehtia yrityksen IT-järjestelmien toimivuudesta, ylläpidosta, kehitystyöstä ja laitteiston hankinnoista eli siitä, että kaikilla on hyvät työkalut. Työkenttä on monipuolinen.

- Häggblomilla on oma suunnitteluosasto, jossa kaikki kauhoista telaketjuihin suunnitellaan tietokoneilla. Suunnittelijoillamme on käytössä . Olemme itseasiassa 100 % Fujitsu-talo. Liikkuvassa työssä käytössämme on Fujitsun kannettavat ja telakat. Haluamme käyttää hyviä, luotettavia, toimivia laitteita, Lillbroända perustelee.

Onnistuminen vaatii omaa osaamista, hyvät toimittajat, hyvät toimivat laitteet ja ennakointia kaikissa laitehankinnoissa.


- Varaosamyynti ja huoltopalvelu ovat tärkeä osa Häggblomin liiketoimintaa. Se edellyttää isoa varastoa ja laadukasta asiakashallintaa. Toiminnanohjausjärjestelmä ohjaa koko ketjua. Kun asiakas ostaa jotain, dokumentoimme kaiken ja tiedämme, mitä varaosia ja huoltoa asiakas tarvitsee ja mihin laitteeseen. Lisäksi kaikki laskut lähtevät ja tulevat sähköisesti.

- Tulostuksen hallintajärjestelmänä on verkon yli toimivat Konica Minoltan monitoimilaitteet. Kukaan meillä ei enää käytä henkilökohtaisia tulostimia. Konica Minolta on luotettava merkki. Laitteissa on myös paljon mahdollisuuksia, joita emme ole vielä hyödyntäneet täysin. Tulevaisuudessa voimme skannata ja digitalisoida yrityksen paperiarkistot, Lillbroända pohtii.

Hyvät laitteet, luottotoimittaja ja hiljaisuus


Lillbroändan mukaan toimiva informaatioteknologia koostuu monista pienistä asioista, joista muodostuu iso, tärkeä kokonaisuus.

- Onnistuminen vaatii omaa osaamista, hyvät toimittajat, hyvät toimivat laitteet ja ennakointia kaikissa laitehankinnoissa, jotta laitteet eivät pääse vanhenemaan. Sen lisäksi teemme huoltoja viikonloppuisin, jotta työ ei häiriinny huollon tai peräti toimintakatkojen takia.

Keski-Pohjanmaan Konttoripiste on ollut Häggblomin toimittaja laitehankinnoissa kynistä tietokoneisiin jo kohta 30 vuotta.

- Palvelu pelaa. Konttoripisteellä nähdään pitkän yhteistyön ansiosta kokonaiskuva meidän talomme tarpeista aika selkeästi. Siksi he pystyvät antamaan meille ideoita ja ehdotuksia ja vastaamaan myös erikoistarpeisiimme, jos jotain sellaista mieleeni tulee, Lillbroända sanoo.

IT-insinööri tietää myös, milloin hän on itse onnistunut työssään. Siitä kertoo hiljaisuus.

- Minun tehtäväni on varmistaa omalta osaltani, että tuotanto ei pysähdy, tavara liikkuu varaosamyynnissä ja kommunikaatio pelaa. Sanotaanko näin, että jos päivä on erittäin hiljainen eikä puhelimeni soi, tiedän että kaikki on hyvin.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.