Kalajoelta kalusteet koko Suomeen


23.06.2022

Kalajoki on hiekkasärkistään tunnettu kesäkaupunki. Paikkakunnan elinvoimaisuutta tukee merkittävä työllistäjä Topi-Keittiöt, jonka tehdas toimistotiloineen sijaitsee Kalajoen keskustan tuntumassa. Keittiökalustekauppa käy kuumana niin kuluttajapuolella kuin projektikaupassa, vaikka materiaalin hinta ja saatavuus ovat haastaneet alaa. Viime vuoden 41,5 miljoonan liikevaihdosta kolme neljäsosaa kilahti kassaan projektikaupan puolelta.
Kalajoelta kalusteet koko Suomeen

Topi-Keittiön toimitusjohtaja Juha Nurmimäki esittelee tuoreimpia keittiötrendejä Kalajoen myymälässä.


Topi-Keittiön tarina syntyi vuonna 1939 Toivo Ojalan Kalajoelle perustamasta puusepänverstaasta. 1970-luvulla yritys nousi Suomen kolmanneksi suurimmaksi keittiökalusteiden valmistajaksi. Topi-Keittiöt on edelleen Ojalan suvun omistuksessa. Viitisen vuotta yritystä luotsannut Juha Nurmimäki on ensimmäinen suvun ulkopuolelta tullut toimitusjohtaja.

Yrityksen kasvu on ollut tasaista. Tuotantotilat laajentuivat vuonna 2021 uuden logistiikkahallin käyttöönoton myötä ja yrityksen uusi visuaalinen ilme julkaistiin alkuvuodesta 2022.


Kilpailuetuna palvelu ja kellontarkka logistiikka


Topi-Keittiön liiketoiminta jakautuu kuluttajakauppaan ja projektiliiketoimintaan. Vuonna 2021 liikevaihto oli 41,5 miljoonaa, josta pyöreästi kolme neljäsosaa tuli projektikaupan puolelta ja neljännes kuluttajakaupasta.

- Projektikaupassa olemme Suomessa toiseksi suurin toimija ja kuluttajakaupan puolella kolmas, Nurmimäki kertoo.

Topi-Keittiön kilpailuetu muodostuu erityisesti projektiliiketoiminnan puolella kehuja saaneesta suunnittelusta, muutossuunnittelusta sekä tehokkaasta logistiikan hallinnasta.

- Pystymme toimittamaan kalusteet asiakkaalle puolenpäivän tarkkuudella. Tuotantokoneita voi jokainen toimija ostaa ja valmistaa kalusteita, mutta logistiikan ja palvelun täytyy pelata, jotta homma toimii, Nurmimäki painottaa ja lisää, että sen vuoksi nimenomaan projektiliiketoiminnan puolella pienempien kilpailijoiden on vaikea tulla markkinoille.

- Tuotannon pitää toki olla tehokasta ja sinne ollaankin tekemässä miljoonien investointia osavalmistukseen liittyen. Lisäkapasiteetti mahdollistaa kasvun, sillä tällä hetkellä tuotannon kapasiteetti on lähes loppuunmyyty projektiliiketoiminnan osalta tälle vuodelle.


Kaappi valmistuu alle minuutissa


Toimitusjohtaja Juha Nurmimäki johdattaa vierailijat ripein askelin tutustumaan tehtaan kalustetuotantoon. Tuotanto on hyvin pitkälti automatisoitu ja yhden kaapin laskennallinen valmistusaika on alle minuutin.

Topi-Keittiön tehtaalta Kalajoelta lähtee keskimäärin 5 täysperävaunullista rekkaa päivässä täynnä suomalaisia kiintokalusteita. Tehtaalla ei ole välivarastoa, vaan kasatut kalusteet pakataan suoraan rekkojen kyytiin matkaamaan kohti uusia koteja.

Kalajoen tehtaalta lähtee päivässä noin 5 täysperävaunullista rekkaa täynnä kalusteita.
Kalajoen tehtaalta lähtee päivässä noin 5 täysperävaunullista rekkaa täynnä kalusteita.


Materiaalin hintojen nousu nostaa lopputuotteen hintaa


Kiintokalusteilla riittää kysyntää maailmantilanteesta huolimatta. Ennusteet povaavat, että rakentaminen hiljenee tulevana vuonna, mutta vielä trendi ei näy Topi-Keittiöllä. Kuluttajakaupassa ollaan jopa viime vuotta edellä, vaikka materiaalin hintojen nousu näkyy myös lopputuotteen hinnassa.

- Viime vuosi olikin poikkeuksellisen vilkas rakentamisen saralla. Ennusteet kertovat, että rakentamisessa palattaisiin 2-3 vuoden takaiseen tasoon, Nurmimäki sanoo.

Materiaalin hinta on noussut 15-40 % raaka-aineesta riippuen.

- Projektikaupassa hintojen nousu on haasteellista, koska projekteissa kaupantekohetken ja toimitushetken väli on noin 6-8 kuukautta.

Maailmantilanteella on ollut radikaali vaikutus materiaalien hintoihin ja saatavuuteen. Toistaiseksi saatavuutta on ollut, vaikka välillä on menty äärirajoilla.

- Meille tulee levymateriaalia paljon Puolasta, Latviasta ja Virosta. Esimerkiksi Latviassa kuljetus on ollut ukrainalaisten käsissä, mutta siellä kuljettajat ovat nyt muissa hommissa. Rekkakuljetuksia ollaan saatu korvattua laivalla. Ainoastaan yhden kerran jouduimme järjestämään kuljetuksen itse, Juha Nurmimäki kertoo.

Materiaalin hintojen nousu on haastavaa, koska projektikaupassa keittiöt myydään 6-8 kuukautta etukäteen.
Materiaalin hintojen nousu on haastavaa, koska projektikaupassa keittiöt myydään 6-8 kuukautta etukäteen.

Merkittävä työllistäjä Kalajoen seudulla


Kalajoen alueella Topi-Keittiöt on merkittävä työllistäjä. Tehtaan puolella työntekijöitä on noin 100 ja toimistossa kolmisenkymmentä. Kalajoen lisäksi työntekijöitä on isommissa kaupungeissa yrityksen työllistäessä kokonaisuudessaan 155 henkeä.

Myös välillisesti Topi-Keittiöt työllistää mm. kuljetusyhteistyökumppani Rahkolan henkilöstöä sekä asentajia. Lisäksi Topi-Keittiöillä on 15 kauppiasvetoista myymälää, joissa työskentelee noin 50 henkilöä.

Kalajoki on vetovoimainen paikkakunta, mutta tulevaisuudessa työvoiman saanti tulee kuitenkin olemaan haaste.

- Työkalujen parantuessa ja suunnittelu- ja tarjouslaskentaohjelmiston päivityksen myötä työtä pystyy tehdä yhä enemmän muuallakin. Työvoiman saatavuuden kannalta on tärkeää, että etätyö on joustavasti mahdollista, Nurmimäki toteaa.

Laskutuksesta vastaava Marika Ainali on ollut Topi-Keittiöllä töissä 25 vuotta. Hän on viihtynyt saman työnantajan palveluksessa, koska työpisteet ja -tehtävät ovat vaihdelleet.

- Marika tietääkin täällä kaikesta kaiken, Juha Nurmimäki nauraa.

Topi-Keittiön myymälät ovat yrittäjävetoisia työllistäen viitisenkymmentä henkeä. Juha Nurmimäki ja Marika Ainali piipahtivat Kalajoen myymälän kauppias Arto Mäkitaloa jututtamassa.
Topi-Keittiön myymälät ovat yrittäjävetoisia työllistäen viitisenkymmentä henkeä. Juha Nurmimäki ja Marika Ainali piipahtivat Kalajoen myymälän kauppias Arto Mäkitaloa jututtamassa.


Virtuaalista tulevaisuutta ja kiertotaloutta


Marika Ainalin testissä virtuaalilasit, joista voi nähdä keittiösuunnitelman 3D-muodossa.
Marika Ainalin testissä virtuaalilasit, joista voi nähdä keittiösuunnitelman 3D-muodossa.

Topi-Keittiön tulevaisuudensuunnitelmia määrittävät kiertotalous, virtuaalisuus sekä haasteet työvoiman saatavuudessa.

Topi-Keittiöllä käyttöönotettu suunnitteluohjelma mahdollistaa 3D-visualisoinnin sekä virtuaalilasien käytön. Asiakas voi myymälässä asioidessaan katsoa virtuaalilasien kautta, miltä myyjän suunnittelema keittiö näyttää. Malliryhmiä myymälöissä voidaan vähentää ja korvata ne osittain virtuaalisuuden avulla.

- Sen myötä voimme avata myös pop up -myymälän vaikkapa kauppakeskukseen, mihin otamme ainoastaan materiaalinäytteet mukaan, Nurmimäki visioi.

Toinen tulevaisuutta määrittävä asia on kiertotalous, mikä vaikuttaa sekä tuotteiden suunnitteluun että materiaalivalintoihin. Esimerkiksi päästöasiat ja hiilijalanjälki huomioidaan tuotannossa ympäristöystävällisempiä materiaaleja käyttäen.

- Kiertotalouteen liittyvissä asioissa täytyy jatkuvasti hankkia tietoa ja kulkea alan messuilla. Kehitykseen vaikuttavia tekijöitä ovat kuluttajakäyttäytymisen lisäksi lainsäädäntö.

- Kuluttaja-asiakkaat saattavat soittaa ennen keittiön hankintaa varmistaakseen esimerkiksi tuotteissa käytetyt materiaalit ja liimat. Myös kyselyjä tuoksuihin liittyen tulee hajuherkiltä ihmisiltä, Marika Ainali kertoo.

Kolmantena merkittävänä haasteena tulee olemaan työvoiman saatavuus. Toimihenkilöpuolella etätyömahdollisuudet helpottavat työvoiman saatavuutta, mutta tuotannon puolella työvoiman saanti ei ole itsestään selvää. Maahanmuuttajat helpottavat omalta osaltaan tilannetta.

- Tuotannossa pystyy työskentelemään, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan, Marika Ainali kertoo.


Konttoripiste asiantuntevana kumppanina


Topi-Keittiöt on tehnyt Konttoripisteen kanssa yhteistyötä nelisen vuotta. Hyllytyspalvelusopimus helpottaa toimiston arkea. Konttoripiste toimittaa Topi-Keittiölle perinteiset toimistotarvikkeet, työtuolit ja muun muassa kokoushuoneeseen on laitettu esitystekniikka kuntoon. Konttoripisteen Hannu Vanhala pyörähtää lähes viikoittain tarkistamassa, että hyllyssä riittää tavaraa.

Konttoripisteen palveluun ollaan Topi-Keittiöllä erittäin tyytyväisiä.

- Hommat hoituvat heti, jos soitan tai laitan viestiä. Lisäksi Hannulla on asiantuntemusta ja hän osaa perustella, mikä olisi meille oikea valinta, Marika Ainali kehuu.

Palvelu on ollut tarpeen muun muassa paperin riittävyyden suhteen. Topi-Keittiöllä kuluu paljon paperia esimerkiksi pohjakuvia tulostettaessa isolla lakanatulostimella. Konttoripiste on huolehtinut, että paperi ei ole päässyt loppumaan, vaikka paperin saatavuudessa on ollut haasteita.

- Jostain kätköistä Hannu on löytänyt paperia ja ottanut meille kerralla heti useamman lavan, että ei pääse heti loppumaan, Ainali kiittelee.

Toimitusjohtaja Juha Nurmimäki painottaa henkilökohtaisen palvelun merkitystä, eikä Kalajoelta vastaavaa löydy.

- Verkkokaupasta tilaaminen ei olisi läheskään niin sujuvaa ja toimituksia saataisiin odottaa. Lisäksi Konttoripisteen toimiva palvelu helpottaa työkuormaa meidän päässä.

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.