Todellinen teräsmies haluaa uida, pyöräillä ja juosta Havaijilla


27.01.2016

Joona Tuikka on määrätietoinen nuori triathlonisti. Tuikka tähtää triathlonin vuoden 2017 MM-kisoihin Havaijille eikä pelkää sanoa ääneen, että haluaa myös menestyä siellä. Keski-Pohjanmaan Konttoripiste tukee Tuikkaa matkalla määränpäähän toimimalla urheilijan sponsorina.

Joona Tuikka pyöräilyosuudella Frankfurtin IRONMAN-kilpailussa 2015.

Triathlonisti Joona Tuikka löysi urheilun uudestaan opiskellessaan yliopistossa. Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen syttyi ajatus, että opiskelujen ohella pitää harrastaa myös liikuntaa. Tavoite kunnon kohottamisesta ja painonpudottamisesta johti osallistumiseen ensimmäiselle puolimaratonille.

– Isäni on juossut maratoneja. Sen takia innostuin kokeilemaan kuntoani puolimaratonilla. Huomasin, että minulla saattaa olla jotain lahjoja kestävyysurheiluun ja jäin nopeasti koukkuun juoksemiseen. Tavoite pelkästä kuntoilusta muuttui tavoitteeksi juosta maraton, Joona Tuikka muistelee.

Kun tavoitteet kasvoivat, alkoi tulla myös juoksusta johtuvia loukkaantumisia ja määrätietoinen mies huomasi viettävänsä aikaa usein uima-altaassa tai pyörän selässä korvaamassa väliin jääneitä juoksuharjoitteita.

– Nälkä kasvoi ja ajatus triathlon-kisoihin osallistumisesta alkoi tuntua hauskalta. Sanoin vaimolleni, että ennen valmistumistani haluan osallistua teräsmieskisaan. Viimeisenä opiskeluvuonna tavoite täyttyi.

– Nopeasti huomasin, että puolen vuoden triathlon-harjoittelulla juoksutulokset paranivat. Esimerkiksi maratonin ennätys parani puoli tuntia, vaikka en juossut määrällisesti yhtään enempää harjoituksissa. Monipuolisen harjoittelun ansiosta minulla ei ollut vammoja, harjoitteluun tuli valtavasti tuntimääriä ilman tunnetta uupumisesta ja ylipäätään oli paljon helpompi mahduttaa kalenteriin laadukasta liikuntaa työn ohella.

– Ja totta kai jäin koukkuun myös adrenaliiniin. Adrenaliini triathlon-kisassa on jotain aivan muuta kuin pelkässä juoksussa. Tunne ja jännitys ennen kilpailua on uskomaton kropan ja mielen valmistautuessa tulevaan koitokseen.

Sen jälkeen laji on vienyt mennessään ja Tuikka on jatkanut määrätietoista etenemistään kohti aina vain kovempia tavoitteita. Triathlon on nykyään paljon enemmän kuin harrastus ja mies suhtautuu lajiin niin tosissaan kuin mahdollista kokoaikaisen päivätyön ohella.

Triathlonissa ei kisan aikana tiedä omaa sijoitustaan. Se on raastavaa ja on vain puristettava itsestään kaikki irti. Maalissa voi sitten katsoa mihin se riittää.

Tuikan tavoitteena on lajin kuninkuusmatka, Havaijin IRONMAN-kisa vuonna 2017. Havaijin IRONMAN on lajin maailmanmestaruuskilpailu, jonka osallistumisoikeus on kiven takana. Se vaatii riittävän hyvää sijoitusta jossain muussa IRONMAN -kiertueen osakilpailussa vuoden aikana.

– Nyt olen jo haastanut itseni, takana on pari täysmatkaa ja hyviä sijoituksia niissä. Tiedän, että voin tehdä asioita vielä laadukkaammin harjoittelussa ja siksi uusi tavoitteeni on päästä mukaan Havaijin IRONMAN-kilpailuun.

– Tähtään siihen, että lokakuussa 2016 Barcelonan IRONMAN-kisassa saavutan paikan Havaijin kilpailuun. Suunnitelma on tehty pitkällä tähtäimellä vuoden 2016 syksyyn, sillä pelkkä Havaijin MM-kisoihin pääsy ei riitä. Haluan harjoitella kunnolla ja myös menestyä ikäsarjassani siellä, Tuikka toteaa päättäväisesti.

Todellinen potentiaali esiin laatua lisäämällä


Tuikalla on selvä käsitys siitä, mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii. Vaikka työnantajakin kannustaa urheilijaa tavoitteessaan, kokopäivätyön takia harjoitusmääriä ei voi hirveästi nostaa. Siksi pitää keskittyä harjoittelun laatuun.

– En voi saavuttaa tavoitettani lisäämällä harjoittelun tuntimääriä. Tavoite vaatii laatua harjoitteluun ja laatua lihashuoltoon. Kun harjoittelun laatu paranee, kehitys menee harppauksittain eteenpäin. Uskon että pystyn ottamaan täysmatkan ajasta pois vielä puoli tuntia, kolme varttia, Tuikka pohtii.

Voisi kuvitella, että kisan aikana on helppo nipistää kaksi minuuttia yhdeksän tunnin kokonaisurakasta. Niin lähellä Tuikka oli paikkaa Havaijille jo Frankfurtin IRONMAN-osakilpailussa vuonna 2015.


Frankfurtissa 2015 maaliviivalla huikeissa tunnelmissa.
– Triathlonissa ei kisan aikana tiedä omaa sijoitustaan. Se on raastavaa ja on vain puristettava itsestään kaikki irti. Maalissa voi sitten katsoa mihin se riittää.

– Havaijilla ei taistella ajoista vaan sijoituksista. Siellä on niin kuuma että kisan luonne muuttuu täysin. Kuumuudesta huolimatta haluan tehdä Havaijillakin huippusuorituksen.

Laadukas harjoittelu ei tietenkään tapahdu vain sillä, että päättää harjoitella laadukkaasti. Päätöksessä pysyminen vaatii omien henkisten vahvuuksien hyödyntämistä. Laadukkaat välineet kilpailuun ja harjoitteluun taas vaativat monesti sponsoreiden taloudellista tukea.

– Vahvuuksiani ovat säännöllisyys, täsmällisyys, aikatauluissa ja suunnitelmissa pysyminen. Menestyjille se on tässä lajissa avainjuttu. Kyse on sitoutumisesta, koska laji on kuitenkin aika yksinkertainen harjoitella ja iso osa harjoittelua on toistamista, sietämistä, Tuikka kertoo.

– Tällainen harjoittelu ja kestävyysurheilu sopivat insinööriluonteelleni. Ratkon työssäni vaikeitakin rakennetekniikan ongelmia ja monesti ne ongelmat saattavat loksahtaa kohdalleen pitkällä pyörälenkillä.

Sponsori voi auttaa taloudellisesti ja sitä kautta harjoittelun laadun parantamisessa. Keski-Pohjanmaan Konttoripiste esimerkiksi hankki Tuikalle tehomittarin harjoittelua varten.

– Tehomittari toimii piiskurina harjoittelussa. Mittari näyttää koko ajan lahjomattomasti, kuinka paljon tehoja tuotan harjoituksessa. Harjoitusta kontrolloi siis mittari eikä oma tuntemus väsymyksestä, Tuikka sanoo.

Konttoripiste on mielellään mukana Tuikan tarinassa ja ryhtyi ilomielin sponsoriksi, sillä kyseessä on oman kylän poika, joka uskaltaa positiivisella tavalla sanoa kovat tavoitteensa ääneen.

– Meitä ilahduttaa se, että tavoitteet on asetettu tarpeeksi korkealle ja voimme myös nähdä, että niitä kohti mennään määrätietoisesti. Tavoitteesta ja työstä ei tingitä vaan rimaa ennemminkin tarvittaessa nostetaan, IT-palveluita päätuotteenaan tarjoavan Konttoripisteen toimitusjohtaja Tuomo Lahti sanoo.

– Sponsoroimme urheilua ja liikuntaa muutenkin paljon. Meille yrityksenä kyse ei ole pelkästä sponsoroinnista vaan myös yhteiskuntavastuusta. Mielestämme on tärkeää, että ihmisiin juurtuu liikunnallinen elämäntapa jo pienestä asti. Lisäksi kannattaa miettiä mitä nuorena aloitettu urheilu tarkoittaa monelle myöhemmin sosiaalisina verkostoina, Lahti jatkaa.

– Olemme huomanneet, että Joona on toiminut innostajana ja kannustanut myös muita mukaan liikunnan pariin. Kaveriporukalla he ovat edenneet puolimaratoneista täyspitkiin triathloneihin ja nyt Joonan kannustamana viiden hengen kaveriporukka on päättänyt osallistua Barcelonan IRONMAN-kisaan. Yhteisöllisyys ja toistensa kannustaminen, jota olemme tässä nähneet, on tavattoman innostavaa sponsorin näkökulmasta, Lahti kiittelee.

Kuka?

  • Nimi: Joona Tuikka
  • Ikä: 27 vuotta (syntynyt 1988)
  • Kotipaikkakunta: Espoo (syntynyt Kokkolassa)
  • Koulutus: Rakennetekniikan diplomi-insinööri
  • Työ: Ramboll Finland Oy, rakennetekniikan insinööri
  • Urheilulaji: Triathlon
  • Seura: Team Cervelo – TriathlonSuomi (edustus), KP Tri (Keski-Pohjanmaan Triathlon)


Lue lisää: Seuraa Joona Tuikan blogia ja harjoittelua osoitteessa www.triathlonsuomi.com/joona-tuikka

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!


<< Palaa julkaisuihin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa toimistosi arjen tehostamiseksi.